Profesia mea este cea de jurnalist motiv pentru care cel puțin cinci ore pe zi mi le petrec în fața calculatorului. Scriu, pregătesc emisiunea pe care o moderez, țin pasul cu noutățile cotidiene sau în partea a doua a zilei, când ajung acasă, trec la celelalte pasiuni ale mele, respectiv promovare online și genius-phoneblogging. Toate astea, cum spuneam, în fața calculatorului. Nu este greu de înțeles de ce, acum fetița mea de patru ani și jumătate, petrece și ea timp în fața calculatorului imitându-mă. Cu tableta sau în fața laptopului Miruna se uită la desene, scrie ”articole” se joacă cu prințesele preferate sau pasiunea ei – privitul la rețete culinare.

Norocul meu este că am reușit să o conving că totuși nu este foarte bine să petreacă foarte mult timp la calculator pentru că o dor ochișorii. De cele mai multe ori înțelege, pentru că oricum se plictisește ușor, însă sunt și cazuri în care spune că ar mai dori. Ei bine, sunt convinsă că aceasta este o problemă nu doar a mea ci a tuturor mămicilor. Pentru că sunt de părere că este bine ca micuțul tău să fie informat, să țină pasul cu tehnologia dar în același timp trebuie să fie cu măsură astfel încât să nu se ajungă la dependență sau alte probleme de sănătate. 

Tocmai de aceea, odată cu provocarea lansată de cei de la UTOK care ne îndeamnă să ne imaginăm o aplicație utilă pentru noi, eu aș recomanda o aplicație specială pentru copii.

În primul rând aș dori ca aplicația să fie gratuită, iar câștigul celui care o deține ca proprietate să fie din numărul din descărcări de pe platforma care o găzduiește. Ea să poate fi descărcată de părinții care doresc să-și lase micuții să țină pasul cu tehnologia dar în același timp să îți departe de alte probleme de sănătate. Astfel, după ce a fost instalată pe laptop sau chiar tabletă, aplicația respectivă să fie capabilă să identifice, printr-o amprentă digitală, persoana care folosește în acel moment tableta sau laptopul (acest lucru se va putea face după ce părintele a înregistrat în memoria aplicației amprenta copilului). După ce amprenta copilului a fost identificată, tableta să-i permită să o folosească doar două ore. Permanent să-l înștiințeze cât timp mai are, iar după cele două ore să se închidă automat și să nu îi mai permită să o deschidă în următoarele două ore. Așa, practic, s-ar rezolva problema iar micuții ar sta doar maxim două ore la calculator. Cam asta ar fi propunerea mea pentru o nouă aplicație pe care eu o consider foarte utilă și cred că ar rezolva problema copiilor care stau ore în șir la calculator. Așa părinții și-ar putea controla micuții lor chiar și atunci când sunt la serviciu. De asemenea, aplicația ar putea avea și alte opțiuni pe care, pentru a le folosi, părinți ar putea fă plătească anual sume modice. De exemplu, părinții să programeze ce să facă efectiv copii lor la laptop. Adică să facă un program de două ore, care în momentul în care micuțul intră și este identificat , să ruleze automat. Asta ar fi util pentru cei mai mici de patru, cinci anișori.

Ei bine, aceasta ar fi propunerea mea. Nu voi candida cu ea la competiția lansată de UTOK, respectiv „Be Tomorrow’s App Genius” ci doar la concursul pentru bloggeri inițiat alături de BlogalInițiative, însă cei care au asemenea idei dar și capacitatea de a crea o astfel de aplicație pot participa. Tot ce trebuie să facă este să acceseze acest link http://www.utok.ro/app-genius și să urmeze instrucțiunile. Munca va fi răsplătită cu 2000 de euro. Merită osteneala. Mult succes tuturor!