Desi numeroase gradinite si scoli din strainatate pun cu success in aplicare acest model de multa vreme, in tara noastra, invatamantul Montessori s-a dezvoltat destul de recent. In prezent, numarul adultilor ce sufera de pe urma traumelor din copilarie este alarmant. Acestia au deprins obiceiuri si modele de gandire gresite, din cauza faptului ca parintii nu aveau, la momentul respectiv, acces la informatiile disponibile astazi.

Maria Montessori, fondatoarea acestui tip de educatie, a conceput teoria conform careia fiecare micut trebuie incurajat sa fie el insusi, prin crearea mediului propice cresterii sale. Ea a explicat care sunt etapele de dezvoltare ale copilului si cum pot fi acestea fructificate.

Iata cum poti aplica si tumetoda Montessori, pentru a-i facilita copilului o dezvoltare sanatoasa

  • Ofera-iacces la resursele necesare invatarii

dsc_0212Un element important al teoriei este punerea la dispozitia copilului a tuturor celor necesare invatarii. Cei mici absorb informatia mai degraba facand lucruri, decat ascultand un adult vorbind despre acele lucruri. Asadar, incurajeaza-l sa picteze, sa se joace si sa exploreze. De exemplu, poti comanda o tricicleta de pe Bebelas.ro, pentru a promova activitatea fizica si descoperirea mediului inconjurator. De asemenea, iesi cat mai des in natura cu micutul tau, stimulandu-l sa atinga frunzele, iarba sau copacii, pentru a le descoperi forma si structura. Acest lucru poarta numele de educatie senzoriala si este extrem de eficienta!

  • Ajuta-l sa constientizeze locul sau in aceasta lume

 Desi educatia traditionala nu pune accentul pe acest aspect, copilul este foarte receptiv la concepte abstracte. Asadar, in child natureperioada copilariei, este important sa ii vorbest idespre planeta, univers si locul sau in acest cadru. De exemplu, il poti obisnui cu ideea de a proteja natura, invatandu-l sa recicleze. Explica-i ca numeroas edeseuri produse in gospodarie dauneaz amediului si este important ca noi sa actionam. Asadar, apeleaza la green GLOBAL pentru colectarea deseurilor periculoase si incurajeaza-l pe cel mic sa ia parte la acest proces. Astfel, el va invata, inca de acum, sa ocroteasca planeta.

  • Incurajeaza-l sa interactioneze cu alti copii de varste diferite

Portrait of cute kids reading books and drawing in natural environment together

In gradinitele traditionale, grupele de copii sunt organizate in functie de varsta. Pe de alta parte, educatia Montessori incurajeaza micutii sa se joace si sa interactioneze si cu cei mai mari sau mai mici decat ei, la fel ca in viata reala. Astfel, cei mai marii si vor dezvolta simtul responsabilitatii, avand in jurul lor prieteni mai mici, iar cei mici pot urma modelul celor mai mari. Asadar, atunci cand mergi cu micutul in parc, lasa-l sa se joace cu toti copiii si nu ii induce ideea gresita ca „este periculos sa stea cu cei mai mari”.

Asadar, aplicand acest tip de educatie, in detrimentul celei traditionale, vei contribui la dezvoltarea sanatoasa a micutului tau. Acesta se va transforma intr-un adult independent, confortabil cu sine, cu ceilalti si cu mediul inconjurator. In consecinta, copilul tau nu va avea probleme de adaptare sau de alta natura, fiind mereu stapan pe propria persoana.