Să am propria grădină de legume este unul dintre cele mai mari vise ale mele. Și asta pentru că am ajuns să consumăm din ce în ce mai mult legume modificate genetic, iar gustul celor pe care le cumpărăm de la tarabele din piața este departe de cel autentic, de cel de care ne bucuram în copilărie. De mult nu mai găsim, de exemplu, roșiile acelea naturale, zemoase, cu aspect zaharisit și gust pregnant de tomată. Iar acum, cu atât mai mult mi-aș dori legume proaspete și gustoase când mă gândesc că am o fetiță pe care trebuie să o hrănesc sănătos.

Ei bine, dorința mea a devenit și mai puternică atunci când, lucrând la o televiziune din Buzău am avut ocazia să fac un reportaj despre Stațiunea de Cercetare Legumicolă, culmea amplasată chiar în oraș. Nu mică mi-a fost uimirea să descopăr că doar la o aruncătură de băț stăteau legume gustoase, arătoase dar și interesante. Păi ce ați spune dacă ați avea chiar în grădina voastră, de exemplu, roșie tigrată, castravete pentru diabet, pepene cu gust de coniac, lufa pe care o puteți folosi ca burete vegetal de baie, vinete albe sau ardei atât de iuți de pot fi folosiți ca spray lacrimogen ? Ei bine acum acest lucru se poate. Pentru că răsaduri și semințe pentru toate acestea, și multe alte soiuri la fel de interesante, se găsesc la Stațiunea Experimentală din Buzău, adică chiar în orașul meu. Ce noroc, ar spune unii! Ar fi păcat să nu profit! Pentru că alții, chiar și din județele de graniță sau chiar de peste hotare ajung să comande pe internet aceste minunății. Iar eu, chiar aici la ”botul calului”, să nu o fac?!

Și uite așa gândul de a avea propria grădină, cu legume ecologice, sănătoase , crescute fără îngrășământ, era din ce în ce mai intens. Și trebuie să recunosc că grădinăritul mă relaxează, iar în natură mă simt în elementul meu. Așadar măcar o seră micuță cu un balansoar amenajat într-o parte și câteva flori în față ar fi suficiente pentru ca eu să adun toată energia pe care mi-o poate da universul în timp ce îmi privesc fiica jucându-se în aer liber. Și de ce nu, savurând acele roșii gustoase cu sare și pâine, așa cum obișnuiam și eu când eram mică. Adică, ceva asemănător cu visul lui Costin!

Și pentru că am alături un partener de nădejde: Provident care prin năzdrăvenia lui Costin m-a inspirat să visez și eu la mai mult și mai ales să-mi pun gândurile în aplicare. Așa că, alături de gâza mea, Miruna, am trecut la treabă:

În primul rând am făcut o listă de cumpărături:

5002678o mini seră – 120 de lei de la Dedeman

un balansoar – 200 de lei tot de la Dedeman

răsaduri de roșii Siriana (unul dintre cele mai 15356_large_10gustoase soiuri de la Stațiune) 1,5 firul – 30 de fire – 45 de lei

răsaduri roșii cherii negre (delicioase dar și foarte aspectoase pentru platourile de pe mesele festive) – 1 lei firul -20 fire –  20 de lei

castravete amar pentru diabet (util !)- 1,5 lei firul – 25 fire – 37,5

lufa – fotografie- (are gust ca dovlecelul iar la maturitate îl pot folosi ca burete de baie pentru o piele catifelată)- 1,5 lei – 25 fire – 37.5 lei

castravete cu țepi(interesanți și aș vrea să am așa ceva în grădină) – 1,5 lei – 15 fire – 22,5 lei

răsaduri panseluțe – 17 lei

În total 500 de lei, adică o sumă rezonabilă, iar  la final rezultatul va fi pe sufletul meu și pe gustul întregii familii! Așadar, eu mă voi apuca de treabă, iar pe voi vă invit să priviți aceste minunății, momentan doar din fotografii luate de pe internet, la vară din propria mea grădină!

PS: Pentru cei care vor să afle mai multe despre aceste minunății pot urmări emisiunea pe care am realizat-o la TVBuzău avându-l invitat pe domnul Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea de Cercetare Legumicolă.