Șotronul, un joc atât de iubit în copilărie dar, din păcate, tot mai rar întâlnit printre jocurile preferate ale copiilor noștri.  Îmi aduc aminte cum mă jucam eu când eram de vreo 5- 6 chiar 7 ani și văd cum își petrec, acum, timpul copii de această vârstă.

Eu văd tot mai rar copilași în fața blocului jucându-se cu mingea sau făcând desene pe asfalt. Asta poate și pentru că spațiul este din ce în ce mai limitat, fiind tot mai sufocat de mașinile lăsate peste tot, din lipsa spațiilor de parcare. Sau mai rău …gunoaie aruncate…Însă revenind la jocurile copilăriei mele și cele despre care aud astăzi, este o diferență mare.

Păi azi văd fetițele preocupate mai degrabă de modă, de jucării care mai de care mai scumpe, de păpuși vorbitoare, care cresc

sotronsau care fac pipi, de animăluțe de companie care se țin după stăpân.. Sau, copii preocupați mai degrabă să învețe vreun joc nou pe telefonul de ultimă generație sau pe laptop.  Nu mică mi-a fost uimirea să aud copilași preocupați să crească mai repede să-și facă conturi pe rețelele de socializare. ”E cool să ai cont pe Facebook ! ” (am auzit spunând)

Pe de o parte este bine ca micuțul să știe cât mai multe, însă, consider că tot ce înseamnă activitate în aer liber îl ajută să se dezvolte sănătos și armonios.

Personal îmi încurajez fetița să petreacă cât mai mult timp afară. De asta vă propun să ne ad aducem aminte de șotron

Este un joc simplu. Trebuie cel puțin doi jucători, cretă, o piatră mică și doi-trei metri de asfalt fără gropi. Jocul se desenează ca în imagine, iar pentru fi jucat se aruncă piatra către prima căsuță, apoi cea cu numărul doi și tot așa. Sărind într-un picior se parcurg toate căsuțele, pana ajungi la căsuța unde ai piatra pentru a o recupera. Apoi repeți acțiunea până când vei ajunge să arunci piatra la ultima căsuță. Dacă primul jucător a greșit –  a călcat pe linia jocului, nu a mai stat într-un picior sau piatra nu a ajuns în căsuța care trebuia -, vine rândul următorului. Jocul este terminat când primul jucător a parcurs căsuțele de la 1 la 8, în ordine crescătoare și mai apoi descrescătoare.

Vedeți aici și cum se joacă:

http://www.youtube.com/watch?v=LNAfr2WgyDw

Eu vă doresc succes la joc și aștept comentariile voastre și despre alte jocuri ale copilăriei.