copil-dovleac-halloweenCum ne aflăm în plină toamnă, şi personal îl ador, m-am gândit să vă prezint câteva remedii naturiste care îl au la bază pe bătrânul dovleac. Acesta poate fi introdus in alimentaţie chiar din primul an de viaţă al copilului dumneavoastră gătind cu el reţete delicioase care cu siguranţă vor fi placul micuţului.

 

Bogat în nutrienţi

Dovleacul sau bostanul cum i se mai spune are un gust dulceag ceea ce îl face să fie foarte uşor de acceptat de micuţii dumneavoastră.

Şi acest lucru este foarte bun mai ales dacă avem în vedere faptul că este un fruct cu multe beneficii pentru sănătate fiind foarte bogat în nutrienţi: vitamina A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, calciu, potasiu, seleniu, fiert, mangan şi fibre.

 

Astfel, dovleacul îi oferă organismului o protecţie crescută împotriva răcelilor, întărind sistemul imunitar datorită conţinutului ridicat de vitamina C.

De asemenea, aduce un aport important de calciu în organism, ceea ce este esenţial pentru sănătatea oaselor. Dovleacul este indicat şi pentru a menţine sănătatea ochilor, prin conţinutul bogat de luteină şi zeaxantină.

 

Şi dacă v-aţi convins de beneficiile dovleacului în ceea ce-i priveşte pe copii dumneavoastră vă adaug cel puţin două motive pentru care dovleacul ar trebui să fie consumat, cu regularitate, indiferent de vârstă: menţine nivelul normal al tensiunii arteriale şi reduce riscul de infarct datorită conţinutului ridicat de potasiu şi redă strălucirea tenului menţinând-ul proaspăt, tânăr şi cu cât mai puţine riduri.

 

Un pot pentru tinerele adolescente: dovleacul este sărac în calorii putând fi folosit cu succes în diete. Oferă senzaţie de saţietate deşi conţine foarte puţine calorii, de exemplu cană cu piure de dovleac conţine 5 grame de fibre şi doar 40 de calorii.

 

dovlecelReţete cu dovleac din primele luni de viaţă

În principiu, acest fruct poate fi introdus în alimentaţia copiilor chiar de la începutul diversificării (4-6 luni în funcţie de copil) în piureuri uşoare, în combinaţie cu cartoful.

Însă, pe parcursul copilăriei, bostanul poate deveni un fruct nelipsit din alimentaţia prichindeilor putând fi folosit atât în feluri principale de mâncare cum ar fi supe creme sau în deserturi renumitele plăcinte cu dovleac sau pur si simplu copt la cuptor cu zahăr şi nucă.

Mai mult seminţele de dovleac pot fi consumate crude, fiind un remediu naturist indicat pentru micuţii care au viermişori.

Şi, deşi foarte rar se obişnuieşte, floare plantei este comestibilă putând fi prăjită în aluaturi asemănător celui de clătite.