Se spune că idealul în carieră îl atingem când ajungem să ne transformăm pasiunea în profesie. Ştiu, de 13405110_1062087180528897_1006263407_ocele mai multe ori e greu. Sau poate vor fi unii dintre voi care veţi spune că este chiar imposibil. Însă, mi-am propus să vă contrazic. Şi pentru a nu fi doar vorbe-n vânt o să vin cu exemple concrete. Vă propun să citiţi povestea unui buzoian care iubeşte florile, natura şi tot ce este frumos. El a reuşit prin muncă şi timp dedicat pasiunii sale să transpună în realitate ceea ce pentru unii este doar un clişeu: pasiunea care îţi aduce şi profit. Dar înainte de toate îi aduce împlinire sufletească pentru că are satisfacţia că face ceea ce îi place, ce îl relaxează.

Pe Arsene Viorel, căci despre el este vorba, l-am cunoscut în urmă cu un an de zile. Stătea „cuminte” într-o sală şi asculta cu atenţie cum se vorbea despre oportunităţile de accesare ale fondurilor europene. 13445942_1062084880529127_290410194_oFiind destul de tânăr mi-a atras atenţia şi am dorit să ştiu pentru ce ar vrea bani de la Uniunea Europeană. Sincer am crezut că tot pentru albine (că fie vorba între noi sunt sute de buzoieni care au vrut accesat astfel de fonduri). Însă, mare mi-a fost uimirea când mi-a spus că ar dori să-şi crească suprafaţa cultivată cu lavandă. Nu-mi venea să cred. În sfârşit, un tânăr curajos să aducă în ţara noastră şi mai ales în Buzău ceva nou. Deja a părtuns pe o nişă – cea a florilor ornamentale şi industria cosmetică- unde importurile sunt în „cantităţi industriale” .

Curiozitatea mea a mers mai departe şi am dorit să văd cu ochii mei această realitate.

La o aruncătură de băţ de municipiul Buzău, la Poşta Câlnău, pe o suprafaţă de 5000 de metri se aşterne paradisul mov. De cum te dai jos din maşină te întâmpină un miros puternic dar liniştitor. După ce mai faci câţiva paşi, şi ajungi în mijlocul florilor de lavandă, simţi că nu ai vrea să mai pleci. Tabloul este conturat de fluturii care zburdă din floare în floare dându-ţi senzaţia că faci parte din propria poveste.

În realitate, suntem într-o poveste. Povestea de succes a lui Viorel Arsene. Cel care a avutul curajul ca după facultate şi practica făcută peste hotare să vină acasă. Să „fure” de la străini doar tainele unei astfel de afaceri cu miros de lavandă, şi la propriu şi la figurat, şi să rămână aproape de casă, de români şi de România.

Primii butaşi de lavandă i-a cultivat în urmă cu patru ani. Acum are câte mii de plante, pe o suprafaţă de 5000 de metri pătraţi.  A adus de peste hotare tot felul de soiuri de lavanda a căror culoare mov atinge de la cele mai deschise până la cele mai intense nuanţe. Are chiar şi lavandă albă, un sortiment mai fin şi elegant folosit în aranjamentele speciale. Iar asta e doar un început de drum. Tânărul ambiţios va 13453029_1062086233862325_675375377_ocontinua să extindă plantaţia şi dacă acum livrează plante la depozitele din Capitală, pe viitor vrea contracte mai mari cu frabrici de cosmetice sau chiar să cumpere utilaje pentru a putea extrage singur uleiul de lavandă.

Arsene Viorel este doar un exemplu de tenacitate, muncă, ambiţie şi urmărirea pasiunii. A studiat Horticultura şi iubeşte florile şi natura. Eu aş vrea să spun că pe lângă toate acestea a ştiu exact ce îşi doreşte şi cu siguranţă ştie unde vrea să ajungă. Consider că este important să-ţi cunoşti visul şi să îl urmezi, indiferent că devine şi profesia de bază sau rămâne doar un hobby. Să faci ce îţi place îţi menţine sufletul, corpul şi mintea sănătoase!

Voi căuta în continuare exemple de oameni valoroşi prin ceea ce fac şi mai ales prin curajul pe care îl au să fie diferiţi, să se încăpăţâneze să facă lucruri frumoase la ei acasă, în Buzău, în România.

Dacă cunoaşteţi astfel de oameni…haideţi să le facem portretul!