Botezul reprezinta ritualul crestin prin care un copil intra in randul credinciosilor, atribuindu-se un prenume. De copil in cristelnitaaltfel, botezul unui copil se desfasoara dupa anumite reguli impuse de Biserica Ortodoxa, iar in acest caz traditiile raman aceleasi pentru toate zonele tarii.

De obicei, preotii recomanda botezarea copilului intre 7 si 40 de zile de la nastere, insa foarte multe persoane nu mai tin cont de aceasta, iar procesul de cufundare in cristelnita este mai dificil din pricina greutatii copilului.

In zilele noastre, un botez este mai mult decat ceremonia religioasa, intrucat parintii trebuie sa respecte o multime de traditii, dar si sa organizeze petrecerea de dupa aceasta. Daca vrei sa tii cont de traditii la botezul copilului tau, ti-am pregatit o lista cu cele pe care nu trebuie sa le uiti!

Iata ce traditii trebuie sa respecti la botezul copilului tau:

  1. In primul rand, trebuie sa stii ca nasii de botez ai copilului tau trebuie sa fie cei care te-au cununat. Se pare ca acestia sunt primii pe care trebuie sa ii intrebi daca au aceasta placere, pentru a nu-i desconsidera si pentru ca aduc noroc copilului, asa cum v-a adus si voua.
  2. Hainutele cu care il vei imbraca pe bebelus la Biserica trebuie sa le cumperi chiar tu. In schimb, datoria nasilor tort botezeste sa il imbrace dupa crestinare.
  3. Orice botez este urmat de o petrecere. Pentru a te asigura ca totul iese perfect, cel mai bine este sa te ocupi de cateva aspecte din timp. Astfel, cauta un restaurant dragut pe care sa il rezervi, daca nu vrei sa faci petrecerea acasa. Apoi, cauta o rochie pentru tine. Pentru a gasi una eleganta cauta rochii de seara disponibile pe AtmosphereFASHION.

cruciulita botezMai mult, nu trebuie sa uiti de comandarea unui tort special pentru cel mic. Vezi modele de torturi de botez pe cristine.ro si sigur o sa gasesti unul care sa iti placa. Ele au fost special realizate pentru evenimente de acest gen, iar la comanda se poate face unul deosebit si pentru botezul copilului tau!

  1. Cumpara marturii in forma de cruciulita pentru invitati. De obicei, acestea sunt fie albastre pentru baietei, fie roz pentru fetite, alese in ton cu lumanarea de botez. In unele parti ale tarii, nasa este cea care cumpara atat marturiile, cat si lumanarea.
  2. Pentru a doua zi este absolut necesar sa respecti traditia si sa pregatesti o cadita de baie pentru ca nasa sa il spele pe bebe. De asemenea, trebuie sa pui in acea cadita un ban de argint, flori, inel, apa sfintita, lapte, parfum si altele, dupa obiceiurile fiecarei zone. Lumanarea de botez trebuie tinuta aprinsa pe tot parcursul imbaierii, iar dupa nasa trebuie sa il unga pe copil cu ulei foarte bine, pe la toate incheieturile pentru ca acesta sa nu aiba probleme. Apoi, trebuie sa arunci apa langa radacina unui copac.

La botez, in calitate de parinte va trebui sa respecti mai putine traditii comparativ cu nasii. Acestia se vor ocupa de toate celelalte necesare, inclusiv de plata la Biserica si de cumpararea unei perechi de cercei daca ai fetita sau a unui lantisor sau bratara de aur daca ai baiat, intrucat se spune ca aceste obiecte au rolul de a-l feri pe copil de rele.copil la botez

Bineinteles, sunt foarte multe traditii si superstitii legate de Taina Botezului, iar acestea difera in functie de zonele tarii. Depinde numai de tine daca vrei sa le respecti sau nu, avand in vedere ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe nu incurajeaza urmarea tuturor superstitiilor din popor.