Romanii, la fel ca multe alte popoare ale lumii, n-au dus niciodata lipsa de traditii si obiceiuri, indiferent de ocazia marcata sau de sarbatoarea pe care au celebrat-o. De asemenea, acestia le respecta cu seriozitate inca din cele mai vechi timpuri, transmitandu-le de la o generatie la alta. Daca urmeaza sa te casatoresti, afla, in cele ce urmeaza, despre cateva dintre obiceiurile de nunta ale romanilor, ca sa le pui si tu in practica.

Iata ce obiceiuri si traditii au romanii la nunta:

  • Inainte de nunta!

obiceiuri de nuntaIn primul rand, pregatirile de nunta trebuie facute atat de miri, cat si de nasi, intrucat acestia sunt parintii spirituali ai cuplului si trebuie sa le acorde tot sprijinul de care au nevoie. De exemplu, nasii pot sa ii ajute pe miri sa aleaga invitatiile pe care le vor da celor dragi. Gasesti aici https://www.taramuliubirii.ro/invitatii-nunta/  diferite modele de invitatii, din care sa alegeti impreuna ceea ce va place mai mult. De asemenea, exista cateva lucruri care trebuie achizitionate de catre nasi, cum ar fi buchetul miresei sau voalul acesteia. Mai mult, inainte de nunta, mirii trebuie sa le ofere acestora diferite daruri. In anumite zone ale tarii, acestea sunt cunoscute sub denumirea de “plocon”.

  • In timpul nuntii!valsul mirilor

Cea mai cunoscuta traditie din timpul nuntii este furatul miresei si rascumparatul acesteia. Recompensa este, de obicei, stabilita de nasi si poate fi reprezentata de o suma de bani sau anumite bauturi. De exemplu, daca vei fi ginere, ofera cosurile cadou achizitionate de la Vinexpert, pentru a-ti rascumpara mireasa in timpul petrecerii de nunta. Valsul mirilor, aruncatul buchetului, voalul miresei sau taierea tortului sunt alte obiceiuri ce nu lipsesc de la nicio nunta si au o semnificatie simbolica.

  • obiceiuri si traditii dupa nuntaDupa nunta!

Nuntile care tin trei zile si trei nopti nu se afla numai in basme, pentru ca romanii sunt adevarati petrecareti si adora sa prelungeasca distractia chiar si dupa terminarea evenimentului. Astfel, dupa nunta, rudele si prietenii apropiati se intalnesc in locuinta mirilor pentru a lua parte la o mica petrecere. In cadrul acesteia, se obisnuieste sa se manance ciorba de burta sau de potroace. De asemenea, la o saptamana dupa nunta, mirii trebuie sa mearga la biserica impreuna cu nasii, pentru o slujba in care acestia sunt binecuvantati.

Toate aceste obiceiuri si traditii fac nuntile romanesti sa fie deosebite. Incearca-le si tu, daca urmeaza sa te casatoresti si nu vei regreta!