Cu siguranta toata lumea a auzit despre criptomonede. In perioada recenta subiectul a fost intens mediatizat si nu doar in sfera virtuala. Cel putin o singura data, a existat la un moment dat un reportaj TV pe fiecare post de televiziune, in care se trata acest subiect.

In principiu, exista doua mari categorii de criptomonede: Bitcoin si altele. Daca prin Bitcoin s-a deschis apetitul pentru cryptocurrency, au urmat rapid si altele asemenea. Chiar daca sunt incadrate la categoria “alte criptomonede”, se pare ca au un potential urias si ca devin concurente serioase pentru Bitcoin.

Printre acestea se numara si Ethereum, care a devenit un nume tot mai cunoscut si titrat din lista de peste 1300 criptomonede disponibile pe piata in acest moment. Ce este si care sunt principalele avantaje Ethereum? In randurile urmatoare aveti cateva informatii.

Ethereum este o criptomoneda ce impartaseste trasaturi similare cu cele regasite si la Bitcoin. Se bazeaza tot pe o tehnologie de tip blockchain si, in mod asemanator cu “minarea” de la Bitcoin, in cazul Ethereum utilizatorii lucreaza pentru a castiga Ether. Daca in cazul Bitcoin blockchain-ul a fost gandit ca un sistem urias peer-to-peer pentru transferuri de bani, in cazul Ethereum este vorba despre un blockchain ce poate fi asemanat cu un sistem de operare gandit pentru a rula aplicatii descentralizate.

Care sunt principalele avantaje Ethereum?

Chiar daca exista numeroase asa-numite criptomonede alternative, Ethereum a captat interesul masiv al utilizatorilor de pe aceasta piata. Este considerata a doua cea mai mare criptovaluta dupa Bitcoin si a inregistrat cresteri spectaculoase pe parcursul anului trecut:

  • La inceputul anului 2017, Ethereum era cotat la valoarea aproximativa de 8 dolari.
  • In luna iunie a anului 2017 valoarea unui Ethereum se situa undeva in jurul pragului de 400 dolari.
  • In decembrie 2017 Ethereum a atins pragul de 800 dolari.
  • In ianuarie 2018, Ethereum a depasit pragul de 1000 dolari.

Chiar daca piata criptomonedelor pare sa fie in declin in prezent, specialistii prognozeaza ca aceasta isi va reveni, iar cresterile inregistrate de Ethereum ar putea fi spectaculoase – unii experti estimeaza ca aceasta criptomoneda ar putea ajunge la valoarea de 5000 – 10.000 $ pana la finalul anului 2018.

Dincolo de aspectul valorii, exista si o serie de alte avantaje oferite de catre descentralizarea prin Ethereum:

  • Folosind Ethereum, pot fi rulate aplicatii precum contracte smart, crowdfunding, sisteme de votare, asigurari, aplicatii descentalizate, retele sociale, etc.
  • Permanenta si siguranta – prin faptul ca nu sunt centralizate si nu au puncte vulnerabile, fiind codate prin criptografie, aplicatiile sunt extrem de sigure.
  • Incoruptibile – cum aplicatiile sunt scrise pe principiul “majoritatea decide”, nu pot fi corupte de un grup de oameni.

Avand in vedere toate aceste avantaje Ethereum, dar si evolutia pretului acestei criptomonede, se poate spune ca este un concurent serios pentru Bitcoin. Pentru mai multe informatii despre criptomonede, piata criptomonedelor, evolutia lor si numeroase alte detalii despre subiect, va recomand blog.andreiursachi.eu. Aici am gasit si eu cateva lamuriri, intrucat la inceput eram cu totul pe langa acest subiect atat de intens mediatizat al criptomonedelor.