Bun îi vinul ghiurghiuliu! Că bine tare zice cântecul asta. Şi nu doar cântecul. O spune istoria. Despre 10550876_678140475590238_7639143401952631956_nlicoare lui Bahus s-a vorbit de acum 7000 de ani, iar prima cramă a fost descoperită într-o veche peşteră. Urmele istoriei sunt încă vii şi la Buzău.  Drumul vinului este calea care te ajută să descoperi podgoriile din Dealu Mare. A fost inaugurat în 2011 pentru a pune în evidenţă potenţialul turistic şi viticol al zonei. Drumul are o lungime de 60 de km și pleacă din DN 10 către Pietroasele și Monteoru. Cu mici abateri turistii pot ajunge şi la alte obiective turistice cunoscute şi unice în Europa cum ar fi Vulcanii Noroioși. Investiția a fost de 24 milioane de euro.

CRAMELE BUZAULUI HARTA_micMergând din cramă în cramă poţi străbate, în câteva zile, frumuseţile de pe Dealul Istriţei şi cel mai important să guşti cel mai bun vin din zonă, asemenea celor din marile podgorii din Franţa. Se spune că licoarea lui Bahus de la Buzău are un gust bogat, catifelat şi complex. totul se datorează faptului că unele podgorii din Dealu Mare (crama La Certa de pe dealul Finţeşti) sunt poziţionate de-a lungul paralelei 45, paralela pe care se poziţionează  zonele viticole precum Bordeaux, Saint-Emilion şi Toscana. Ca să nu mai vorbim de celebra Tămâioasă de Pietroasele pe care o produc toate cramele din zona Buzăului.

Ei bine, toate aceste secrete au ajuns şi la urechile turiştilor străini. De peste tot. Din Germania, Austria, Italia chiar şi Franţa. An de an, mai ales în preajma culesului se îndreaptă către Buzău pe care au ajuns să-l cunoască mergând din cramă în cramă. Concret, vorbim de 8000 de turişti într-o lună de vară de vară, iar numărul creşte considerabil în preajma culesului.

Poveştile care se ascund în spatele unui pahar bun de vin băut chiar de la cepul butoiului, mergând din cramă în cramă, îi fac pe străini să renunţe la o vacanţă la mare pentru una pe Dealurile Istriţei.

10477876_678140945590191_4003817831798812391_nViticultorii români au simţit potenţialul turismului oenologic şi au transformat cramele simple în locaţii atrăgătoare, cu posibilitatea de cazare şi mai ales degustări pe cinste alături de bucate tradiţionale buzoiene, cum ar fi cârnaţii de Pleşcoi sau babicul, reteţă moştenită de la vechii sârbi.

Norocul m-a purtat şi pe mine în cele mai frumoase zone ale Buzăului. Răsăritul sau apusul de pe Dealul Istriţei parcă se vede altfel printre frunzele late ale viţei de vie. Hectare întregi de vie. Cât vezi cu ochii. Aşa că haideţi să cunoaşptem Buzăul mergând din cramă în cramă: Drumul vinului se deschide cu Staţiunea de Cercetare Pietroasa. Nu ai cum să o ratezi. De altfel pe niciuna dintre cele 26 de crame cuprinse în drumul cramelor.  Pont: traseul este foarte uşor de străbătut urmărind indicatoarele „drumul cramelor” montate de Antrec.

Revenind la StaţiuneaPietroasa, aici se bea cea mai bună Tămâioasă şi se poate admira istoria vinului 12341475_944423165628633_5872308087253956180_nbuzoian. Soiuri vechi şi sticle cz vin vechi de zeci de ani, premiate la diferite concursuri internaţionale. Oamenii de aici sunt deosebiţi, iar noul director a modernizat toată staţiunea. Clădirea cu iz istoric se îmbină perfect cu micile adăugiri moderne (foişoarele , mesele din lemn, ornamentele tematice – butoaie) astfel încât nu ai vrea să mai pleci.

Drumul vinului se continuă cu crama „La Butoaie”. Aici totul este deosebit. De la cazarea – care se poate face, opţional, chiar şi într-un butoi imens, frumos amenajat – până la ospitalitatea proprietarilor. Familia Roşca te aşteaptă cu braţele deschide şi asta au simţit-o sute de turişti din toată Europa care vin aici mai ales în preajma culesului pentru a degusta mustul dulce-acrişor.

Norocul m-a mai purtat şi la una dintre cele mai noi crame de pe Drumul Vinului: Licorna Winehouse reamenjată în 2013 în cea care a fost crama soţilor Nicolau. Istoria spune că soţul îl visase pe domnitorul Constatin Brâncoveanu care îi poruncise că ridice o cramă şi să produsă un vin închis la culoare.

La Certa este locaţia de care m-am îndrăgostit la prima vizită. totul este superb. De la privelişpte, conac, oameni, povestea şopârlei care este simbolul cramei până la vinul de lux. Am călcat aproape toţi cei 60 de kilometri de pe Drumul Vinului şi aşa am ajuns şi pe Domeniile Săhăteni dar şi la Domeniile Franco-Române, singura cramă cu vinuri ecologice din Buzău şi prima de acest gen din ţară.

Şi lista poate continua, până la cea de -a 26 cramă din Drumul Vinului însătrebuie să recunosc că nu le-am vizitat pe toate şi în plus aş vrea să vă las să descoriţi şi voi secretele viticulturii buzoiene. Aşa de încheiere, vă las să urmăriţi o mică parte din filmul de prezentare al Grupului de Acţiune Locală Drumul Vinului.